2006-04-26
 
Itt a május, a költők és a szerelmesek hónapja. Mögöttünk van egy viharos április nehezen enyhülő hidegekkel, áradásokkal, belvizekkel és áradó belpolitikával.
nagyzoltan_pancsi.jpg
Nagy Zoltán - III. Kolompos Családi Tábor - Szerencs

Megünnepeltük a Feltámadást, megszegtük a húsvéti sonkát, viszont nem szegtük meg azon ígéretünket, hogy addig fogunk kiszézni, és „naphívogatni”, míg jó idő nem lesz.

„Jöjjön a tavasz, vesszen a tél!” – skandáltuk együtt kicsik és nagyok március első napjaitól, és bizony már-már azt hihettük, sosem jő el a kikelet, a finom tavaszi meleg. De nem adtuk fel, és addig-addig hívogattuk a napocskát, míg kibújt a felhők mögül, és a hónap közepén varázsszóra ünneplőbe öltöztek a fák, a kertek, mezők, hogy színpompás virágokkal köszöntsék a természet megújulását. Mi is megöntöztük „virágjainkat”, köszöntöttük a kicsi- és nagylányokat, anyákat, nagymamákat - Húsvétkor kútvízzel és locsolódallal.

Április utolsó napjaiban pedig már a szerelmes május kellékeit készítjük elő; csinosítjuk a májusfát, elrendezzük a pünkösdi királylány ünneplő ruháját, hogy ránc ne legyen rajta, élesítjük „vitéz kapitány uram” és a katonaság kardjait. Megpatkoljuk a lovasság paripáit, mert hamarosan útra kelünk, hogy egy közös játék során párt találjunk a pünkösdi királykisasszonynak.

Itt még nem ér véget a készülődés a következő időszakra, sőt akikkel gyakrabban beszélgetünk táncházainkban vagy műsoraink után, azok tudják, mi már év eleje óta készülünk az év legkiemelkedőbb Kolompos eseményére, a Táborra!

III. KOLOMPOS CSALÁDI TÁBOR

Titok és rejtély övezi az idei tábort, sokan furcsállják, hogy egy betűt sem szenteltünk idén a honlapon arra, hogy leírjuk az időpontokat, a programokat, részvételi feltételeket, árakat, stb. Mindezt nem hanyagságból vagy lustaságból tettük, hanem azért, mert már tavaly, a táborozás végéig körülbelül négyszázan jelezték részvételi szándékukat 2006-ra. Így tehát a közönségünk és a látogatóink becsapása lett volna, ha feltesszük idén a jelentkezési lapot, majd közöljük, ja, hely az már nincs.

Pedig a tábor vezetősége – Csider Andor igazgató úrral az élen – a szó szoros értelmében is minden követ megmozgatott, hogy növekedjen a tábor befogadóképessége és még jobb legyen az ellátás színvonala. Ennek eredményeképp idén több szálláshely felett rendelkezhetünk. A már ismert „főhadiszállás”, a Kollégium valamint a további „egységek” (Diákszálló, Népház, Huszárvár Kastélyszálló, Meggyes Panzió) mellett újabb lehetőségek várják a látogatókat. Változás a tavalyi viszonyokhoz képest az is, hogy Igazgató Úr „bevette” az egész Rákóczi-várat, így biztosra vehető, hogy az ott elhelyezett vendégek az eddiginél lényegesen jobb körülmények közt lakhatnak és étkezhetnek. Arra is törekszünk, hogy a várba helyezzünk át néhány foglalkozást (várudvar, várkert), így még több helyen zajlanak majd a napi programok. Az új helyszínek kialakításában, díszítésében, és a foglalkozások lebonyolításában idén először segítségünkre lesz a Pöcök Kulturális Egyesület fáradhatatlan csapata is. Velük évközben Gödöllőn és Szigetszentmiklóson szoktunk közösen munkálkodni, s míg mi a zenei élményt biztosítjuk, addig ők a vizuális hátteret építik fel nagy gonddal és szemet gyönyörködtetően jó érzékkel.

S ha már a vendégekről esett szó, a tábori levélben említetteken kívül (Benedek Krisztina, Boross Krisztina, Gyebnár László, Esztenás együttes, Hidán Csaba, valamint a kézműves barátaink: Jung Rita, Ott József – Dodó, Tamás Emese, Homoki Nagy Mária – Maja) idén meghívtuk Szabó Attilát, a Csík zenekar egyik hegedűsét is, aki besegít a muzsikálásba. Ezzel párhuzamosan lehetővé válik, hogy Gyuri és Gábor vezetésével meginduljon az „apró muzsikusok” képzése a Kolompos Zenetanodában.

Az idei év egyik különleges meglepetése főleg az apáknak lehet nagyszerű hír. Mert igaz, hogy tavaly televízió- és számítógép-mentessé tettük a tábort, 2006-ban viszont foci-VB lesz. Terveztünk egy sörsátrat, ahol esténként kivetítőn követhetők a mérkőzések. Csider Andor, az Igazgató Úr viszont jobbat talált ki: a tábor idejére megnyitjuk a „VB-pincét”, amely a diákszálló közvetlen szomszédságában várja a hűsölni, szurkolni vágyókat.

Végezetül vigaszképp üzenjük azoknak, akiknek már nem jutott hely a III. Kolompos Családi Táborban, hogy ne csüggedjenek, mert – ha minden jól megy – jövő évtől a szerencsi mellett egy másik helyszínen is szervezünk nyári programot, ami nem a szerencsinek egy felduzzasztott változata, hanem inkább egy „közös családi nyaralás”. A tervezett helyszín a Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum (a volt úttörőtábor), aminek a befogadóképessége többszöröse a szerencsinek. A 7-8 naposra tervezett nyaralás során mindössze napi két-három szervezett esemény (táncház, koncert, kézműves foglalkozás) lenne, mellette pancsolás, horgászás, láblógatás kirándulás lenne a program.

Amennyiben lehetőségünk nyílik ennek megrendezésére, már az őszi-téli hónapokban, de legkésőbb 2007 elején szórólapokon, a Hírleveleinkben és minden egyéb csatornán hirdetni fogjuk az I. Kolompos Családi Nyaralást.

- T.S. -