Évfordulat
2015. 01.09.


 

Adjon Isten minden jót
Ez új esztendőben:
Jobb időt, mint tavaly volt,
Ez új esztendőben;
Jó tavaszt, őszt, telet, nyárt,
Jó termést és jó vásárt
Ez új esztendőben;
Adjon Isten minden jót
Ez új esztendőben:
Vegye el mind a nem jót,
Ez új esztendőben;
Mitől félünk, mentsen meg,
Amit várunk, legyen meg,
Ez új esztendőben!

Divatos műfaj lett az évértékelés. Kezdetben vezető politikusaink szólították meg, s látták el ily módon lelki-szellemi munícióval híveiket, ma pedig már a sporttól a gazdaságon keresztül a különböző hírportálokig, városi lapokig mindenütt találkozhatunk egy-egy év eredményeinek (eredménytelenségeinek) összegzésével. Most mi is közzéteszünk egy ilyen összefoglalót 2014-ben viselt dolgainkról, sőt, elárulunk néhány tervet is az idei évre vonatkozóan.Új szelek a kommunikációban

 

Kezdjük mindjárt a „felületkezeléssel”. Tavaly 10 esztendős lett a honlapunk. Évtizedes múltja során több ráncfelvarrást is megért már, s napvilágot láttak már itt magvas gondolatok, élménybeszámolók, hírcsokrok épp úgy, mint fényképek, hozzászólások, lemez- és programajánlók. Néhány elképzelés nem valósult meg, vagy kicsit már eljárt felette az idő, ugyanakkor a fontos dokumentumokért, információkért, vagy közelgő eseményeket keresni még mindig sokan látogatnak el a Kolompos honlapra. Az elmúlt évben a Hírek rovat kicsit befagyott, mert a kommunikációnk irányt váltott és korszerűbb, gyorsabb, naprakészebb lett, azáltal, hogy a hosszú (ám alapos) írásokat felvonultató kolompos.hu-ról az „antistatikusabb” Facebook oldalunkra tevődött át a fő hangsúly. Itt viszont áprilistól kezdve napi szinten áramlanak a hírek, jelennek meg képek, hozzászólások, videók, programajánlók. Ennek köszönhetően már közel 3200-an Szeretnek (= Lájkolnak) bennünket a világ legnagyobb közösségi oldalán, s beszédes az az adat, hogy ebből 710-en tavaly április 14-e után csatlakoztak a „Kolompos-tetszikelők” körébe. Fontos, hogy az itt közzétett képek, képkísérő bejegyzések mindig aktuálisak, a mindennapjainkról szólnak és interaktívak, vagyis bárki ír, kérdez, véleményez, viccelődik, arra reagálunk. Persze, tudjuk, vannak, akik nem kedvelik ezeket a nagyon pörgős, néha már-már követhetetlen közösségi oldalakat. Nekik jó hír, hogy készül az új honlapunk, amely átmenet lehet a két formula közt.

 

Gyász és ünnepA tavalyi év sajnos szomorúsággal kezdődött: január végén hosszan tartó betegség után elhunyt Sólyom Imre „Mici”, a Kolompos együttes egyik alapítója, az első bőgőse, aki az 1987-es Kolompos-ősállapotoktól kezdve 1994-ig felelt a legmélyebb hangokért a zenekarban. A közös múltat számos átélt kaland, feledhetetlen élmény, fénykép, zenei felvétel és személyes emlék őrzi. Tragikusan fiatalon ment el, még 50 éves sem volt…
Viszont márciusban lett egy „hatvanasunk”, Zoli, a Mesélő, akinek a hangját százezernyi gyermek ismeri koncertjeinkről, lemezeinkről. E különleges jubileumot azzal tettük számára feledhetetlenné, hogy hosszas titkos készülődés után egy szabadnapunkon rajtaütésszerűen elvittük egy helikopteres sétarepülésre. Az erről készült videoklip (is) megtalálható a Kolompos együttes YouTube-csatornáján.

 

Képek, videók, hangok – médiavilág

 

2014. a média-innováció éve is volt Kolomposéknál. A Facebookon való erőteljesebb jelenlét magával hozta az „alkalom szülte telefonos gyorsfotókat”, így követőink a legkülönbözőbb helyeken s helyzetekben készült „Kolompos-szelfiken” keresztül válhattak részeseivé a színpadon zajló eseményeknek épp úgy, mint a koncertek előtti és utáni pillanatoknak, a különféle mókázásoknak, hogy a kávézásokról már ne is szóljunk! A képek mellett néhány rövidke, szintén telefonnal rögzített és szerkesztett videó-szösszenetet is közzétettünk hasonló megfontolásból, és egy hosszabb, már komolyabb technikát igénybe vevő filmecskével köszöntöttük 3000. „lájkolónkat”. Mindeközben elkészült egy eddig öt részből álló videoklip-sorozat „Kolompos percek” címmel, amelyben kedvelt dalaink elevenednek meg, és létezik egy másik, „Énekelj a Kolompossal!” elnevezésű, folyamatosan bővülő széria is, amely inkább afféle mozgóképpel illusztrált daltanító hanganyag a táncházainkban elhangzó énekekről. Mindezek a YouTube oldalunkon folyamatosan megtekinthetőek a többi, régebbi videónk mellett.

S végül egy jövőbeni jó hír azoknak, akik eddig – sajnos hiába – várták az évekkel ezelőtt felvett és beharangozott „Furulyás Palkó” DVD-t: Decemberben ugyanis elővettük és „leporoltuk” a merevlemezen szunnyadó 140 GB-nyi nyersanyagot, és ha minden jól megy, akkor belátható időn belül elkészül legrégebbi mesénk hazavihető és otthon is nézhető változata.

 

A húrok közé is csaptunk

 

Természetesen azért minden egyéb mellett több mint háromszáz alkalommal zendítettünk rá 2014-ben koncerteken, táncházakban, pöttömnyi óvodákban és hatalmas koncerttermekben, kisiskolákban és sportarénákban, három tagú családnak és több mint ezer főnek, réten és erdőben, betonplázában és zöld játszótéren, 40°C-os kánikulában és mínuszban, strandon és jégpályán, Gyergyóban, Délvidéken és Felvidéken, Stuttgartban, Karlsruhéban és Frankfurtban, Kolompos táborban Erzsébet táborokban és fesztiválokon, Benedek Krisztinával, Siklósi Krisztiánnal, Somogyi Bercivel és az apró zenészpalántákkal, fáradtan és kipihenten, jó pénzért és jótékonyan, de minden esetben SZERETETTEL!

 

A folytatás

 

Nos, a recept változatlan, 2015-ben sem fordítunk hátat a magyar néphagyományoknak, népzenének, meséknek, s főleg a gyerekeknek, családoknak. Sőt, titkon megsúgjuk, egy nagyon különleges, ünnepi esztendő következik, hiszen 1990 decemberében – vagyis 25 éve – „merészkedtünk” először kimondottan gyermekközönség elé, s aztán ott ragadtunk. Ez már nem akármilyen jubileum, hiszen egy emberöltőnyi idő telt el azóta, s ezen cikk akkor 21-22 éves szerzője abban az időben fiatalabb volt, mint azok, akik ma úgy emlékezhetnek vissza óvodás emlékeikre: „Hát, nekünk már muzsikált a Kolompos 1990-ben!” S az akkori csemeték ma már 28-32 évesek, vagyis munkások, tanítók, orvosok, tudósok, vagyis nemzetünk fontos pillérei, és már Szülők is, akik továbbadják, amit ovisként tőlünk hallottak, tanultak, netán el is jönnek a koncertjeinkre, hogy a csemetéiknek is megmutassák a Kolomposokat. Ez a tudat is ösztönöz arra bennünket, hogy a receptet őrizzük, ha kell finomítsuk, de a Szeretet maradjon gondolataink, cselekedeteink, s jövőbeni elképzeléseink mozgatórugója. Ha ez megvan, bátran nézünk elébe a következő jubileumoknak is.

Ezen gondolatokkal kívánunk „minden jót ez Új esztendőben”!

 

Timár Sándor - Kolompos