Szórványrendezvények a Kolompos együttessel
2015-12-09Szórványrendezvények a Kolompos együttesselA VajdaságMA cikke
2015. december 8. [22:32]


A nagybecskereki Kolompos-koncert jó hangulatban teltA belgrádi Collegium Hungaricum és a Magyar Nemzeti Tanács közös szervezésében a bánáti gyerekek részére ma két helyszínen tartott koncertet a budapesti Kolompos együttes.

Hertelendyfalván mintegy 200-220 gyerek volt jelen a hangversenyen. A helybelieken kívül Pancsováról, Zichyfalváról, Székelykevéről és az Antalfalvi községből érkeztek. A nagybecskereki koncerten mintegy 850-900 diák vett részt, ide nyolc községből érkeztek a fiatalok: Törökkanizsáról, Törökbecséről, Csókáról, Nagykikndáról, Magyarcsernyéről, Szécsányból és Begaszentgyörgyről.

Nagy Zoltán, a Kolompos együttes vezetője szerint ma két különböző koncerten vannak túl, a hertelendyfalvi helyszínen minden figyelem összpontosult, kommunikálhattak a gyerekekkel, a nagybecskereki koncerten pedig a tömeg volt a meghatározó, viszont itt is a gyerekek zöme minden mozdulatra odafigyelt, bekapcsolódott a közös játékokba is. Mindkét hangversenynek megvolt a maga varázsa, ám mindkét alkalom jó volt arra, hogy belopják a gyerekszívekbe a magyar dalocskákat, hogy megmutassák nekik a hagyományos hangszereket, hogy együtt énekeljenek, szórakozzanak.

Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke elmondta, hogy a világot járó Kolompos zenekar jól ismeri a gyerekeket, a népzene népszerűsítése mellett fontosnak tartják, hogy lekössék a gyerekek figyelmét, régi hangszereket is bemutattak nekik, a gyerekek pedig végig nagyon élvezték az előadásukat, együtt énekeltek a zenészekkel, aktívan hozzájárultak a dalokhoz, és tetszésüket kifejezték, tapsoltak sokat.

Dezső János, a belgrádi Balassi Intézet Collegium Hungaricum igazgatója elmondta, hogy szívéhez talán a legközelebb az ilyen szórványrendezvények állnak. A céljuk az volt, hogy a lehető legszínvonalasabb, gyermekekhez szóló zenekart, a Kolompos együttest hozzák el a Bánságba, amely együttesnek a műsora, zenéje mélyen a magyar hagyományokban gyökerezik, és azt tervezik a jövőben is, hogy minél gyakrabban szervezzenek hasonló programot, és más helyszíneken is, jövőre Nyugat-Bácskában szeretnének szórványrendezvényt szervezni.

Dezső János még azt is elmondta, hogy az év végére igazi "csemegével" készülnek, Sebestyén Márta, Andrejszki Judit és barátaik lépnek fel a belgrádi Magyar Intézet szervezésében, mégpedig december 13-án 20 órától Újvidéken a városháza dísztermében, december 14-én Kragujevacon tartanak koncertet, a régi gimnázium dísztermében, 15-én este fél tízkor Belgrádban, a Kolarac dísztermében lépnek fel, december 16-án pedig Bácskossuthfalván, a református templomban lesz az igazi, nagy magyar buli, a karácsonyi ünnepség.

Kónya-Kovács Otília
http://www.vajma.info/cikk/kultura/10747/Szorvanyrendezvenyek-a-Kolompos-egyuttessel.html