2009-12-22
Kiskarácsony-Nagykarácsony CD - Előszó
„Csilingel a kispatak, szól az ének, a muzsika… milyen szép volt, de jó volna újra ott lenni!” – olvashattuk előző lemezünk bevezetője utolsó soraiban. A nyárvégi hangulatból most átsétálunk az őszön, megérkezünk a téli faluba, hóesésbe, erdőszéli fenyves-suhogásba, száncsengős hangulatba.
zaszlovivo.jpg
Hetényi Melinda - Jönnek a huszárok
Mennyből az angyal hirdeti a Kis Jézus eljövetelét. Szól a muzsika, s a kályhafüstös girbe-gurba utcákon végigsétálva megannyi szépség tárul elénk…

Legutóbbi CD-nket, a Vitéz Leventét 2006-ban készítettük, majd a Sony BMG jelentette meg a Százszorszépeket. 2008-ban film következett – a Jönnek a huszárok mesejátékunkat vettük DVD-re.

Most ismét nagy fába vágtuk a fejszénket. Az egyik legkedvesebb műsorunkat, a karácsonyi ünnepkör általunk megjelenített szokásait, dalait, játékait „vittük színre”, alakítottuk hallható, hallgatható formába.
Nagy fába… hiszen meseszínházainkban Karácsony táján a sokszor eljátszott jeleneteket kellett láthatóból - hallgathatóvá varázsolni.

A Luca-boszorkát, ki fekete kendőben, nagyszoknyában, seprűvel és szürke pokrócba burkolózva rémisztette a „gazdát”, s vele együtt a csemetéket is. Márpedig boszorkányok nincsenek, csak a mesében – ezt jól tudjuk, mégis kell egy kicsit nekünk ez a játékos boszorka-borzongás. Az Asztalos mestert, ki kék köpenyében - szerszámait rakosgatva, fejét vakargatva - méricskéli a készítendő Luca széket. A Betlehemes öreg pásztort, ahogy szürke fonalbajusszal, kucsmában, bundában, botra támaszkodva botorkál a többi pásztor között. A Báránykát, fehér bundában, babasapka-gyapjúval a fején, csengettyűvel a nyakában. A hímzett ködmönös Jó gazdát, a csúnya ködmönös, gyermekeket nem szerető Rossz gazdát. Mindezt és még sok mást kellett megjelenítenünk, hanggal, muzsikával, játékkal. S csak reméljük, hogy ahol a felnőtt, kolomposos ügyesség kevésnek sikeredett, sebaj, majd kiegészíti azt a gyermeki buksik, okos kis gondolkodó képzelete!

Az egy „nagy” mese helyett – ahogy általában a lemezeink készültek –ezen a CD-n három kis mese hallható (éppúgy, mint az Én elmentem a vásárba lemezen). A tyúkokat megvarázsoló Kotyolás, a falubéli boszorkákat varázslatosan megmutató Luca széke készítés, és a megszületett Jézuskának ajándékot vivő pásztorok Betlehemes játéka mind-mind régi szokásaink, hagyományaink egy-egy gyöngyszeme. Emellett régről ismert és új dalok díszítik lemezünket. Régi-új feldolgozásunk a Mennyből az angyal, amelynek alapját egy hajdani vanyarci együttes - Radics Jenő és zenekara muzsikája adta. (Gyűjtők: Manga János, Martin György, Pesovár Ernő 1957.) Nem maradhatott ki lemezünkből a vers, a zenés-énekes vers sem. Fecske Csaba két karácsonyi versét, a Betlehemet és a Szép karácsonyt zenésítettük meg. A Moldvai mulatságok igazán hangulatos karácsonyi mulatságot teremthetnek otthon. A lemez eleji szép, meghitt hangulatok és a harsány boszorkaüldözés után a pattogó Szerba, valamint a kapuzós játékos Podu valóságosan megmozgatja a kicsiket és remélhetőleg a nagyokat is. A már ismert dalok közül a Betlehem kis falujában és a Karácsonyi altató Benedek Krisztina énekével bizonyára kedvence lesz sokaknak, mint ahogyan tetszeni fog régi jó barátunk, Zimber Ferenc virtuóz cimbalomjátéka is a Szerbában.

Mire végére érünk a játéknak, már a pásztorok is odaadták ajándékaikat Jézuskának - aludttejet, sajtot, túrót - a karácsonyi éjszakában elindulunk a hóesésben, fülünkbe cseng az altató dallama –…aludj, aludj – ropog a hó, mintha távoli csengettyű szólna, de mégse’, már csak saját szuszogásunkat halljuk, és a fenyves felől megmozdul a szél – sssíí, sssíí, sss.

Kapható a bookline.hu , a hangveto.hu oldalakon, valamint a Vörösmarty-téri Karácsonyi Vásárban - a Fonó standon és a Kaláka boltban.