2007-02-07
Kolompos – a Mi Csömörünk (Csömör Nagyközség Önkormányzata válasza a „Csömörünk volt, csömörünk lett” című írásra)
Egy adott helyzet megítélése több tényezőtől is függhet. A résztvevők száma, kora, hangulata is nagyban befolyásolhatja annak megítélését. Nem mindegy, hogy a pillanat hevében milyen külső hatások érik a résztvevőket. Máshogy nézünk a másikra, ha kint esik, vagy süt a nap. Másként, ha kipihentek vagyunk, és másképp, ha fáradtak.
csomorpunkosd.jpg
Csömöri Pünkösdi Fesztivál - Mizsei László felvétele
Egy programra való felkészülés sok energiát, és fáradságot igényel. Amikor azt szeretnénk, hogy a résztvevők jól érezzék majd magukat, mindent meg kell tennünk a lehető legjobb eredmény eléréséért. A maximumot szeretnénk nyújtani magunkból, és ehhez szükségünk van arra, hogy a környezetünk is tökéletesen harmonizáljon a munkánkkal.

Az országszerte ismert Kolompos együttes tagjai hónapról-hónapra fellépnek Csömörön, ahol – minden alkalommal - nagyszerű műsort nyújtanak a résztvevő családoknak. A művelődési ház kínálta lehetőségeket kihasználva szórakoztatják a szülőket és gyermekeiket. Január végén az együttes tagjai szokatlan helyzettel találták magukat szembe, mivel a teremben az esti szlovák bálhoz asztalokat és székeket helyeztek el. A csömöri Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat és a Furmicska Néptáncegyüttes születésnapi műsorán a szomszédos települések – Maglód-Ecser-Kistarcsa és Újhartyán – szlovák nemzetiségi csoportjai léptek fel. Így az addig megszokott táncterület ugyan némileg lecsökkent, de továbbra is biztosítva volt a felszabadult mozgás lehetősége mellett a színpad és a technikai lehetőségek használata is. Azonban a helyzet váratlanul érte a zenészeket. Az okokról érdeklődtek a művelődési ház vezetőjénél, majd a később megérkező polgármesternél is. A beszélgetés hevében minden oldalról elhangzottak érvek és vélemények, ám megegyezés azon az estén nem született. Így a januári táncház elmaradt. A zenészek megbántva hagyták el Csömört, és hasonlóan érezték magukat a megjelent szülők, gyerekek, és a település vezetője is.

Azóta eltelt néhány nap, és a kedélyek megnyugodtak. Abban mindenki egyetért, hogy a Kolomposra szüksége van Csömörnek. Kiváló zenekar, amely nagyon sokat tett a népzene, a hagyományőrzés terén. Sok fiatalt és idősebbet avatott be a népi kultúra gyökereibe, így segítve hozzá őket egy nagyszerű élményhez. Csömörön – szerencsére – nagyon sok kulturális program vár minden érdeklődőt, így néha előfordul, hogy ezek közül néhány egymáshoz túl közeli időpontban kerül megrendezésre. Ilyenkor előfordulnak kellemetlenségek, amelyeket minden résztvevőnek el kell viselnie. Minden együttesnek, fellépőnek türelmet kell tanúsítania, és érzékelnie kell azt, hogy abban az adott helyzetben a lakosoknak mi a legjobb. Partnernek kell lenni abban, hogy a legfontosabb, a lakossági érdek soha ne sérüljön. Egy művész, vagy művészcsoport „önmegvalósítása” soha nem lehet fontosabb a résztvevők szórakoztatásánál.

Bátovszki György, Csömör polgármestere bízik abban, hogy az együttes tagjai átgondolják elhamarkodott kijelentésüket, és további lehetőséget biztosítanak arra, hogy a csömöri és környékbeli családok ezután is résztvehessenek a Csömörön megrendezett programjaikon. Ehhez a település vezetése partneri „jobbot” nyújt. Most a Kolomposon a sor, hogy elfogadja-e azt!

Tisztelettel: Csömör Nagyközség vezetése