2006-09-09
 
Lics-locs, lics-locs, mondja a kispatak, ahogy kibukkan a mese-erdőből. Megállunk mellette, nézzük a kicsi hullámokat, vajon mit hoz a víz messziről. Innen muzsikát, onnan egy éneket, furulyaszót...
vitezl.jpg
Vitéz Levente - 2004 - Bodor Istvn felvétele

...Úgy csillog a vízen a napsugár, elkápráztat bennünket, szinte belézsongunk. Elvarázsol minket, pörgünk-forgunk, visszavarázsol, visszavisz a mese-erdőbe. Látjuk, ahogy lepkeszárnyakon száll a dal, muzsikál a dongó-bőgő, a hegedű, brácsa és csilingel a tambura. Szól az ének hegyen-völgyön. Nicsak! Ahogy kiérünk a fák közül, megpillantunk egy falut! Mulatság van, vidám zene szól, együtt mulat a bojtár, a takács, a fekete kánya lánya a kisbáránnyal…

De mi ez a locsogás? Hát ezekkel a gondolatokkal kezdődik az Előszó a legújabb Kolompos CD-n. Ez a kispatak kísér végig minket a lemezen, így utazunk együtt a muzsika, a dal és a mese világába.

Elkészült a felvétel, ahogy ígértük tavaly: ami késik, nem múlik. (www.kolompos.hu - Keresés a hírek archívumban – 2005. 09. 01.)

Jó érzéssel írhatom le, hogy - a tavalyi fáradtsággal ellentétben - a lemezkészítési munkálatokon most a jóedv, a tenniakarás, az ötletek és gondolatok sokasága volt a meghatározó. Mindez párosult azzal, hogy a CD felvétellel idén új helyszínre költöztünk. A „hajdani”, első négy gyermeklemezünknek Borsay Levente volt a gazdája. Az ő erzsébetligeti stúdiójában és hangmérnökségével kezdődött a Kolompos mesék-játékok-ünnepek-mulatságok sorozata. Sokat köszönhetünk neki, ő indított el minket ezen az úton. Emlékszem, egyszer 2001. tavaszán a táncházban odalépett hozzánk: „Sziasztok! Nagyon jó ez buli! Van már lemezetek, mert nekem van egy stúdióm…” Így indult. Aztán Levente 2004-ben „szögre akasztotta” a stúdióját – talán pont a Kolompos „Én elmentem…” lemeze volt az utolsó felvétele.

Hát így történt, így esett… és most már a Corvin téri Budai Vigadóban az ETHNIC Hangstúdióban töltöttünk két hetet. És remélhetőleg vidítottuk mókázásainkkal új ismerősünket, a hangmérnököt: Konorót Jánost.

Természetesen a munka nem ezzel kezdődött. Augusztus elejétől indultak a próbák. A tavaly elkészült muzsikákat elevenítettük fel, új ötletekkel színesítettük. Ahogy lenni szokott ilyen alkalmakkor, egyes dolgokat elvetettünk, másokat beemeltünk a programba, alakítottuk az új lemez formáját, hangulatát. Benedek Krisztinával az énekeket egyeztettük, Unger Balázs cimbalmossal gyakoroltunk. Balázs közreműködése a lemezen valóságos új színfoltot, új hangzást teremt, nyugodtan kijelenthetem, ahogy nekünk is, ugyanúgy mind a gyerekeknek, mind a felnőtteknek tetszeni fog!

Mint ahogy reményeink szerint tetszeni fog az egész lemez meséstül, muzsikástul. Igyekeztünk a szokásos koncepciót megtartva szép, hallgatni való zenéket (Hazavágyó), táncmuzsikákat (Apák tánca, Moldvai mulatság) az amúgy is változatos Vitéz Levente mesejáték mellé sorakoztatni. (Nem titkoljuk, hogy az Apák tánca ötlete az idei Kolompos táborban született. A tábor-záró mulatságon mutatták be azok az apák a tánctudásukat, akik az első naptól kezdve - Orosz Tamás segítségével - minden nap gyakoroltak erre az alkalomra. Széki Sűrű és ritka tempót tanultak és óriási lelkesedéssel valamint a közönség ovációja mellett vizsgáztak kitűnőre! Most lesz mire gyakorolni otthon is!) Szerepelnek rajta gyerekek is, a szűkebb-bővebb Kolompos család csemetéi.

 

A felvételek elkészültek, bízunk benne, hogy a kezünkbe kapott Master CD-n nem csak három kattanás van felvéve jó sok szünettel. Patrovits Tamás hozzákezd a grafikai munkákhoz, nyomda, Artisjus, CD sokszorosítás, és hipp-hopp október végén, november elején megjelenik a Vitéz Levente.

S mindez azért! Na vajon miért?

Hogy újra megmutassunk valamit Kolompos-szemüvegen keresztül a mi hatalmas, gyönyörűséges, gyermekeket és felnőtteket egyaránt szeretetre, egymás megértésére és segítésére tanító hagyományos kultúránkból – mesékből – játékokból – ünnepekből – mulatságokból.

- NMZ -