2005-11-20
 
Kolompos... és barátaik címmel megjelent az együttes „régi-új” CD-je az

MKB EUROLEASING

támogatásával.

...Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy „zöld kazetta”, ami a „Kolompos …és barátaik” címet viselte...

cdborito[1].jpg
 

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy „zöld kazetta”, ami a „Kolompos …és barátaik” címet viselte. Szerették a felnőttek, és szerették a gyerekek is hallgatni, pedig ez nem kimondottan a kicsinyeknek szólt. Sokan azóta már a használhatatlanságig „elnyűtték”.

A „zöld kazetta” bejárta a világot, Magyarországról Európán és az amerikai kontinensen át Japánig sok helyre eljutott. Forgalmazását akkor szüntettük meg, amikor új hegedűse lett együttesünknek. Most sokak kívánságára újra megjelentettük ezt a kuriózumnak számító hanganyagot, ezúttal CD-n, hogy régi kedves ismerőseink után az új barátaink is megismerhessenek egy szeletet a Kolompos együttes múltjából.

De miért is különleges ez a felvétel?

Mert szerettünk volna egy ötlet nyomán új stílust és hangzást teremteni, ami eltér a stúdiófelvételek „steril” megszólalásától. Olyan „hangzásvilágot” próbáltunk a hallgatóságunk elé varázsolni, amellyel a népzenegyűjtők nap, mint nap találkoztak: kukorékol egy kakas, ugat egy kutya, elrobog a pajta előtt egy teherautó, vagy egy szekér. Esetleg épp táncolnak, mulatnak, kurjongatnak a zenekar mögött, miközben készül a felvétel. Azt gondoltuk, ezek a háttéresemények ízesítik, fűszerezik igazán a muzsikát, mert olyan érzése támad a hallgatónak, mintha maga is ott lenne a faluban, egy táncházi mulatságban. Úgy éreztük, és érezzük a mai napig is, hogy a maga nemében egyedülálló próbálkozás egy ilyen, szabadtéren rögzített hanganyag kiadása.

Azóta eltelt tíz esztendő és sok változás történt a világban épp úgy, mint a Kolompos együttes életében is. Azóta már nem létezik a Lugas fogadó Tóalmáson, ahol a hangfelvétel készült, már nem Mészáros Tibor a Kolompos együttes prímása, és a felvételen jelenlévő apró gyerekek már nagy iskolások, vagy szinte felnőttek. De a technika megörökítette a tíz évvel ezelőtti pillanatot, amikor ők még kicsik voltak, ugatott a kutya is, fújt a szél is, ettük a fantasztikus pincepörköltet. És egy nap alatt elkészítettünk egy kazettányi hanganyagot, ami még ma is aktuális. Aktuális, mert sokat még ma is játszunk az összeállításokból, ugyanakkor mutatja azt a zenei nyitottságot is, ami a Kolompost mindig is jellemezte.

Mindemellett a felvételen hallható muzsikákkal szerettük volna érzékeltetni a régi Magyarország zenei sokszínűségét, amely szinte páratlanul nagy egy ilyen kis területre levetítve. Szerepel ezen a felvételen dél-dunántúli, sárközi, zalai, moldvai, erdélyi magyar, román, cigány, zsidó és szász muzsika.

Sok akkori gyerkőc kapta első népzenei élményként ezt a válogatást, ezért gondoljuk, hogy ma is van helye az azóta készült lemezeink sorában egy ilyen kiadványnak, amely magában hordozza a múltunk egy szeletét, és gondolatokkal is szolgál a jövőre nézve.