2010-06-17
Jó táborozást, jó nyaralást!
Kitört a nyári szünet, tombol a vakáció és tombolnak az elemek is. Árvíz, hőhullám és orkán riogat, de most már semmi sincs, ami visszatartson bennünket, hogy napokon belül immár hetedik alkalommal köszöntsük a Családokat a „Hegyalja kapujában” Szerencsen a Kolompos Táborban.
szerencs_5.jpg
Szerencsi várbelső
Akik eljönnek, méltán viselhetik a „Szerencsés Szerencsi Táborozók” címet, ugyanis kevésen múlott, hogy 2010-ben a muzsikaszó és gyerekzsivaj helyett légkalapács, betonkeverő és egyéb munkagépek zaja ostromolja az ódon vár falait. Történt ugyanis, hogy Szerencs Város Önkormányzata megpályázta és elnyerte az EU-s Norvég Alap támogatását a történelmi városközpont felújítására. A rekonstrukció a Rákóczi-vár egészét érinti, így nem csak a hotelszobákat kellett volna nélkülözni, hanem a várudvart, illetve a tánctanításoknak, színpadi előadásoknak és az esti mulatságoknak helyet adó lovagtermet is, ami lehetetlenné tette volna programjaink lebonyolítását. Szerencsére azonban – Rónavölgyi Endréné polgármester asszony bevallása szerint – a Kolompos Tábor az elmúlt évek során olyannyira részévé vált a város életének, hogy a munkálatok megkezdését néhány héttel elhalasztották.

Bizony hét esztendő nagy idő! Az akkori „pocaklakók”, akik rejtve már táborlakók is voltak ma már iskolába készülődnek. A 2004-ben ovis-kisiskolás korúak pedig már felső tagozatos-középiskolás nagyfiúk, nagylányok, akik alig várják, hogy az év végi hajrá után találkozzanak a régi barátokkal és szusszanjanak, vagy épp szuszogjanak egy kicsit a Kolompos Táborban. Mert vannak visszatérők, akik szinte a kezdetektől fogva ünnepként várják ezt a június végi hetet.

A régi „ismerős arcok” mellett számítunk sok új Családra is, tekintve, hogy idén meghirdettük a tábort a táncházainkban is. Azért döntöttünk így, mert az évközben hétről hétre a Kolompos programokat kitartóan látogató családok gyakran hoppon maradtak, ha nem vagy csak későn szereztek tudomást a tábor létéről. Reméljük most sokukat kárpótolni tudjuk és olyan élményt tudunk nekik nyújtani amire évközben nincs lehetőség.

Ebben segítségünkre lesznek meghívott vendégeink is, akik közül sokakat régi ismerősként üdvözölhetünk.

A tavalyi fergeteges siker után újráznak a Csillagszeműek. Timár Sándor és Timár Böske világhírű csapata 60 percbe sűrítve mutatja be miért is lehetünk nagyon büszkék a Kárpát-medence zenéjére, táncaira, népviseletére.

Dr. Hidán Csaba régész, történész ezen büszke érzésünket gerjeszti tovább, amikor korhű ruházatban korhű fegyverekkel harci bemutatóval illusztrálva tárja elénk őseink dicső múltját, harcművészetét, katonaéletét. Teszi mindezt tudományos alapossággal, mégis nagyon érthető és lélekemelő közvetlenséggel.

Aki nem csak befogadója, hanem tudója is szeretne lenni páratlan értékű hagyományainknak, az naponta többször is ismerkedhet a magyar néptáncokkal, népdalokkal. A táncok tanítása szokás szerint korcsoportonként történik.

A legkisebbeket Benedek Krisztina és Dezső Piroska várja reggelente a Tipegő-topogó gyermekjátszóba, míg az iskolásokat Levente tanítja a Kiscsikó Tánctanodában. A felnőttek tánctudásának gyarapítását idén György Károlyra bízzuk, aki a legendás Molnár utcai Kalamajka táncháznak volt házigazdája hosszú évekig. Ő fogja idén az Apák Táncát is tanítani, és segítségével visszaidézzük a Molnár utcai hangulatot az esti mulatságokon.

A „banda” idén is kibővül Siklósi Krisztiánnal (hegedű) és Zimber Ferenccel (cimbalom). Egy estére vendégünk lesz Bodnár Balázs is, aki a Csillagszeműnek húzza a talpalávalót, és szeretettel várjuk a szerencsi klarinétos barátunkat, Lukács Pált is az esti mulatságokba, hajnali muzsikálásba.

Aki sem táncolni sem énekelni nem akar, azokat várja Jung Rita és Baráti Köre kézműveskedni. Reméljük az időjárás kegyesebb lesz, mint tavaly (bár sok reménnyel nem kecsegtetnek az előrejelzések), így sok szép alkotás születik majd. S ugyanígy az égiek kegyét kérjük a Kőleves meséhez, amelybe most egy jól ismert mesejátékot ágyazunk bele (hogy mit, az meglepetés!) és a csütörtöki egész napos kiránduláshoz. Az idei autóbuszos-kisvasutas gyaloglós túra állomásai: Diósgyőr-Ómassa-Garadna-Lillafüred.

Aggódó apák megnyugtatására közöljük, hogy esténként óriáskivetítőn figyelemmel lehet majd kísérni a foci VB meccseit. Kárpótlásul javasoljuk a türelmes anyukákat meginvitálni Szabó Gyula bácsi pincéjébe, ahol mesés tokaji borokat lehet végigkóstolni.

Az első táborozók figyelmét felhívjuk a rendkívül családias légkörre, amit az étkeztetéstől kezdve a foglalkozásokon keresztül a gyermekekre való közös odafigyelésig minden pillanatban tapasztalni fognak. Ha mégis felmerül bármi gond, kérdés, a tábor vezetősége, Csider Andor igazgató úrral az élen készséggel áll rendelkezésre, nem különben a házigazda Kolompos együttes tagjai és Móczár Gábor is.

Végül néhány jó tanács így egy-két nappal a tábor előtt: az előrejelzések nem mutatnak felhőtlen jó időt, bár azért bízunk abban, hogy kétszer ugyanabba a folyóba nem lépünk, illetve kétszer ugyanolyan esős idő sem verhet bennünket. Akik tavaly voltak, megtapasztalhatták, hogy ez mit is jelent. Érdemes hát meleg holmival, esőkabáttal, gumicsizmával is felszerelkezni. Nem különben számíthatunk a felmelegedéssel egyenes arányban fokozódó szúnyoginvázióval is, ezért szúnyogriasztót is javasolt hozni vagy Szerencsen venni. Ja, akik még nem voltak: a városban szinte mindegyik „multi” jelen van, tehát, ha valami otthon maradt nem kell visszafordulni, itt ugyanaz kapható a szuper/hipermarketekben, mint Budapesten.

Leutazáskor a szokásos Budapest – M3 – M35 (Miskolc) – 37. sz. út – Szerencs útvonalat ajánljuk, azzal a figyelmeztetéssel, hogy a Hernád okozta károk helyreállítása miatt Onga felé kell egy kisebb kerülőt tenni. Ezt az útvonalat táblák jelzik, a helyiek elmondása szerint elég korrekt módon.

Nos, ezek után nem maradt más hátra, mint hogy a mihamarabbi szerencsés szerencsi viszontlátás reményében búcsúzzunk azoktól, akik jönnek a táborba. Azoknak pedig, akik idén nem lehetnek velünk, nagyon kellemes, pihentető, de eseményekben gazdag (az időjárást tekintve viszont sokkal csendesebb) nyarat, nyaralást kívánunk!

Jó táborozást, Jó nyaralást!

-ts-